Wat is voorbeurs- en nabeurshandel?

Pre-market wat?

Voorbeurs- en nabeurshandel is de handel die plaatsvindt voordat de beurs open gaat. In Amerika is de beurs geopend van 09:30u tot 16:00u. De beursdag is dus best kort (in Nederland is de beurs open van 09:00 tot 17:30u). In de jaren '90 besloot Amerika daarom om pre- en after market handelen in te schakelen.


Handelen voor en na de beurs

De voorbeurs handel in Amerika start om 08.00u en de nabeurshandel eindigt pas om 02.00u (Amerikaanse tijd). Voor en na de officiële openingstijden van de Amerikaanse beurs kunnen er nog orders worden geplaatst, die ook nog verwerkt zullen worden. Sommige Nederlandse brokers bieden de mogelijkheid tot voor- en nabeurshandel, maar het is niet gebruikelijk. Om deze reden is de handelsvolume tijdens de voor- en nabeurs tijden aanzienlijk lager dan tijdens de officiële openingstijden.


Voordelen

Het voordeel van pre- en after market is dat jij kunt inspelen op nieuws dat is gepubliceerd voor of na de officiële openingstijden. Als er een negatief nieuwsbericht over een beursgenoteerd bedrijf is gepubliceerd zal de koers van dat bedrijf daarop reageren. Het is voordelig als jij in dat geval tijdens de voorbeurs al kan inspelen op dit nieuws, voordat de rest van de beleggers de beurs betreedt. Een ander voordeel is dat de handel tijdens de pre-market een indicatie geeft voor hoe het koersverloop zich ontwikkelt als de beurs open gaat.


Nadelen

Een nadeel van voor- en nabeurshandel is dat het handelsvolume aanzienlijk lager is, waardoor bied- en laatkoersen sterk kunnen verschillen. Beursinformatie die wordt gepubliceerd is daardoor minder secuur. Het levert een hogere spread op.


Waar lees je de pre-market koersen af?

In de app van Yahoo Finance kan je de pre-market koersen van Amerikaanse aandelen aflezen. 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


472 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png