Wat moet je weten over cryptocurrencies?

Ben jij een fanatieke belegger op de aandelenmarkt, maar begint je interesse in cryptocurrencies te kriebelen? Niet gek, want de laatste tijd vliegen de berichten over cryptocurrencies je om de oren. Het is een markt die in ontwikkeling is en dat brengt volatiliteit met zich mee.


De volatiliteit maakt dat sommigen het spannend vinden om te starten met cryptocurrencies, want het is niet zonder risico. Als je ergens in belegt, is het van belang dat je je eerst verdiept in het beleggingsinstrument waarmee je je geld wil laten groeien.


In deze post vertel ik alles dat je moet weten om cryptocurrencies en de blockchain technologie te begrijpen. Aan het eind leg ik uit hoe je als belegger crypto koopt. Je hoeft daar niet per se een account bij een crypto-exchange voor aan te maken. BUX Zero biedt de namelijk mogelijkheid om aandelen én cryptocurrencies in één app te kopen en te bewaren. Handy!Wat zijn cryptocurrencies? Een cryptocurrency is een digitale munteenheid die is versleuteld aan de hand van cryptografie. Digitale cryptografie is veilig, omdat het lastig is te kraken voor hackers. Het losmaken van de versleuteling vereist namelijk een enorme rekenkracht van een computer. Zoveel dat de poging tot het kraken vaak meer tijd, energie en geld, dan de beloning.


Cryptocurrencies zijn digitaal, je hebt er in de fysieke wereld geen toegang toe. Je slaat ze op in een digitale portemonnee. Cryptocurrencies opereren op de blockchaintechnologie, daarmee kan je financiële transacties cryptografisch versleutelen en vastleggen in een digitaal logboek. Meerdere computers, die met elkaar zijn verbonden, hebben dit digitale logboek in bezit. Op deze manier is het niet mogelijk de data te manipuleren, want wijzigingen in het bestanden worden gecontroleerd door alle verschillende computers aangesloten aan het netwerk.


Wat is bitcoin? De bekendste crypto werd in 2009 gecreëerd, in reactie op de financiële crisis, door iemand met de schuilnaam Satoshi Nakamoto. Nakamoto vond de bitcoin uit om een munteenheid geschikt voor het digitale tijdperk te creëren, die vrij is van overheidsinmenging. De bitcoin is nog steeds de grootste crypto, maar sindsdien zijn er duizenden andere coins bij gekomen.


Er kunnen niet meer dan 21 miljoen bitcoins bestaan. Dit uiteindelijke aantal bitcoins staat vast. Bitcoin is daardoor schaars, waardoor één bitcoin waardevoller wordt als er in totaal meer bitcoins zijn verkocht. Als je in andere crypto wil beleggen, kun je eigenlijk alsnog niet om de bitcoin heen. De koers van deze munt bepaalt namelijk voor een groot deel hoe de koersen van andere cryptocurrencies ervoor staan.


Begrijp je het principe van blockchain en bitcoin? Dan begrijp je de andere munten en de cryptomarkt in zijn geheel ook beter. In de meeste gevallen zijn andere munten (ook wel: alt-coins) ontworpen om een huidige probleem van bitcoin op te lossen.Wat wordt bedoeld met tokens? Het begrip 'tokens' komt vaak terug in de wereld van crypto en wordt soms onterecht verward met cryptocurrencies. Het verschil zit hem in dat tokens niet per definitie een valuta zijn, het kan ook een andere functie hebben, zoals het representeren van een aandeel in een bedrijf, een eigendomsbewijs of obligatie. Er bestaan ook tokens waarmee je niet een deel van een bedrijf in handen krijgt, maar enkel meelift met de waarde van het bedrijf. Hoe succesvoller het bedrijf wordt, hoe harder de waarde van de token stijgt en vice versa. Het is aan te raden om je te verdiepen in de betekenis van een token, alvorens je deze aanschaft.


Ben je geïnteresseerd in beleggen in crypto? Op BUX Zero kun je behalve in aandelen en ETF’s ook beleggen in crypto. Dat betekent dat je nu een supergediversifieerd portfolio kunt opbouwen en beheren vanuit één app. In dit artikel leggen we je uit hoe je crypto kunt kopen en verkopen in onze app, hoe we zorgen dat je beleggingen veilig zijn en hoe het met de kosten zit op BUX Zero. 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers meer informatie te verschaffen over specifieke topics binnen de financiële markten. YoungTrader is géén financiële dienstverlener. De content bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


127 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png