Welke IPO's staan gepland voor 2022?

Voor bedrijven is het een enorm spannend moment: de initial public offering. Het is de dag dat een bedrijf haar aandelen voor het eerst op de beurs aanbiedt aan beleggers. Het bedrijf ontvangt na de IPO in één klap veel geld. Deze opbrengst kan het bedrijf gebruiken om te investeren in verdere groei.


Het is een spannend moment voor een bedrijf, want hoe groot zal de som aan geld zijn die de IPO oplevert? Voorafgaand aan de dag van een IPO vindt er een book building process plaats. Een investeringsbank onderzoekt dan hoeveel vraag en aanbod er bestaat voor de aandelen van het bedrijf. Op basis van dat onderzoek wordt er een introductieprijs vastgesteld waartegen de eerste aandelen verkocht gaan worden. Beleggers kunnen via een inschrijving aangeven geïnteresseerd te zijn in aandelen van YoungTrader. Na de introductie kan de vraag naar aandelen sterk oplopen of aflopen. Deze ontwikkeling kan niet worden voorspelt, maar hangt af van hoe de IPO verloopt.Als belegger kan je meedoen aan IPO's. Je kunt je voorafgaand aan de IPO inschrijven, of je kan ervoor kiezen om de IPO eerst af te wachten. Na de eerste dag, kan je de aandelen kopen als de beurs open is. Welke IPO's staan er gepland voor het aankomende jaar?


1. TikTok

ByteDance richtte, als onderdeel tegen de Amerikaanse boetes, een nieuwe onderneming op: TikTok Global. Het kreeg alle rechten en de code van de gelijknamige applicatie om werk in Amerika te organiseren. Nu al telt het Amerikaanse segment van TikTok gebruikers tot 200 miljoen mensen. Het vooruitzicht om bekende organisaties aan te trekken voor het lanceren van marketingcampagnes ligt open. Oracle en Walmart werden eigenaar van aandelen in het nieuwe bedrijf. Managementfuncties werden ingenomen door Amerikaanse burgers. De datum van de komende beursgang staat nog niet vast, maar momenteel wordt TikTok al gewaardeerd op zo'n 50 miljard dollar.2. Reddit

Reddit is een online platform dat populair geworden is door zijn discussiegroepen. Het is één van de top 20 meest bezochte sites in de wereld. Via het Reddit platform kunnen gebruikers anoniem berichten achterlaten, over elk onderwerp discussiëren en op hun favoriete reacties stemmen. Reddit wordt dagelijks door zo'n 52 miljoen gebruikers bezocht. Op het moment wordt het social media platform gewaardeerd voor zo'n 10 miljard dollar, maar bij de beursgang wil het rond de 15 miljard dollar ophalen.


3. Discord

Discord Inc. biedt gebruikers een gratis berichtendienst met toegang tot spraak- en videoconferenties. De applicatie werd oorspronkelijk ontwikkeld voor gamers, dus werd de nadruk gelegd op minimaal gebruik van hulpbronnen. Nu werkt Discord op verschillende platforms - Windows, iOS, Android en in de browserversie. Er zijn meer dan 140 miljoen gebruikers van de berichtendienst. Discord Inc. wordt gewaardeerd op 7 miljard dollar, maar Microsoft bood 10 miljard dollar voor het bedrijf. Discord sloeg de deal af, mogelijk omdat ze meer verwachten op te kunnen halen met de IPO. Sinds het voorjaar van 2021 wordt er al actief gewerkt aan de voorbereiding van de IPO: de eerste financieel directeur is hiervoor aangesteld. De datum voor de beursgang staat nog niet vast.


4. Stripe

Stripe is een online betaaldienst. Het bedrijf wordt terecht de duurste in Silicon Valley genoemd en het behoort tot de top 12 van toonaangevende start-ups van het afgelopen decennium. De dienst heeft duizenden klanten wereldwijd, waaronder Target en Zoom, dat aan populariteit won tijdens de pandemie. Stripe heeft geen haast om een datum voor de beursgang bekend te maken, maar analisten gokken op 2022 op basis van de financiële resultaten.


5. Klarna

Klarna is één van 's werelds grootste digitale banken en een privaat Zweeds fintechbedrijf dat uitgestelde betalingsregelingen aanbiedt voor verschillende retailproducten. De pandemie gaf dit bedrijf een enorme boost, waardoor het nu al actief is in in meer dan twintig landen. Zo'n 90 miljoen mensen zijn al gebruiker. De huidige waardering van het bedrijf is 46 miljard dollar. Om investeringen aan te trekken, overweegt het management van Klarna om in 2022, met grote waarschijnlijkheid, naar de beurs te gaan.


6. Impossible Foods

Impossible Foods is een groot Amerikaans bedrijf dat plantaardige veganistische producten ontwikkelt en produceert. De organisatie kwam op de markt met een vleesvervanger en een hamburger, die populair werden bij de klanten. Impossible Foods werkt nu aan een lijn zuivelproducten. De vraag naar gezonde en plantaardige voeding neemt elk jaar toe, waardoor de trend van het veganisme alleen maar toeneemt. Impossible Foods wordt nu al gewaardeerd op 8,4 miljard dollar, maar zou bij zijn beursgang wel eens 10 miljard dollar waard kunnen zijn. De datum van de beursgang van het bedrijf is nog niet bekend.

 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.139 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png